planina Vogar
Admin portala
/ Kategorije: Vogar

planina Vogar

Vogar

Severno od Bohinjskega jezera se dviguje strm greben, v katerem bo vsak obiskovalec Bohinja hitro opazil Vogar, najbolj vzhodni vrh. Ta je zaradi planinskega doma in lepega razgleda priljubljena izletniška točka, radi pa ga imajo tudi jadralni padalci, ki z njega skačejo proti travnikom ob jezeru.
Na Vogar vodi strma markirana pot iz Stare Fužine, ali pa bolj prijetna, ozka, nemarkirana stezici čez Planico. Na razgledni točki pri spomeniku železničarjem se razprostira pogled nad celotnim jezerom.
Na planini Vogar se svet zravna v planoto, kjer imamo tipične grbinaste travnike, nastale zaradi ledeniško–kraškega delovanja.

Razgled

Lep razgled je z bližnjega roba planine in od spomenika padlim planincem železničarjem, odkoder je zlasti lep pogled na Bohinjsko dolino z Bohinjskim jezerom. Proti vzhodu vidimo prostrano planoto Pokljuko z bližnjo planino Uskovnico in Studor nad Staro Fužino; na južni strani se nad Bohinjsko dolino vzpne venec Spodnjih Bohinjskih gora od Črne prsti prek Rodice, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Mahavščka; pred Voglom je na Rjavi skali Ski hotel na Voglu; proti zahodu se na severni strani Bohinjskega jezera vleče rob planote proti Pršivcu, zadaj so nad zatrepom ob Savici vzhodna pobočja Komne; z grebena nad domom vidimo na severni strani tudi Triglav in sosednje vrhove.

Dostop

Z avtom: po gozdni cesti, ki se na začetku doline Voje odcepi od ceste Stara Fužina-Voje in pelje po dolini Suhe na planino Blato, od te pa se na zadnji veliki serpentini nad Suho odcepi na levo gozdna cesta na planino Vogar in še naprej na planino Vodični vrh. Iz Stare Fužine  do Vodičnega vrha je10km, gozdni cesti pozimi nista prevozni.  Za dostop z avtom je potrebno plačati cestnino v znesku 10 €.
Peš: Iz Stare Fužine oziroma od Bohinjskega jezera ob rečici Mostnici in čez Hudičev most do znamenja ob cesti na Voje (do sem lahko tudi po cesti iz Stare Fužine), potem po poti na Vogar 1h30.

Naslednji članek Kosijev dom
Print
6628